top of page

Wandelen over het Krijtlandpad in Zuid-Limburg voelt als buitenlandervaring in eigen land!

Gelukkig konden we in eigen land nog met maximaal 2 personen wandelen volgens de covid-19 maatregelen, dus met die randvoorwaarden gingen we op zoek. Ons oog viel al snel op de recent door Wandelnet vernieuwde wandelroute over het Krijtlandpad. En zo gingen we op pad: 5 dagen 100 km door de Zuid-Limburgse heuvels en bossen, een meerdaagse wandelreis die voelde als een buitenlandervaring in eigen land!

Vanaf Maastricht CS start direct het Krijtlandpad

De wandelroute blijkt mooi beschreven in de Krijtlandpad routegids van Wandelnet en onderweg volgden we de bekende rood-gele bordjes. De eerste zie je direct bij het verlaten van station Maastricht CS. En zo begon ons Zuid-Limburgse wandelavontuur! Met de rugtas op de rug en 4 slaapadressen gereserveerd in Eijsden, Slenaken, Vaals en Gulpen liepen we het station uit richting het water. Over de sfeervolle boulevard langs de Maas wandelden we de stad uit richting het groen met op de achtergrond de Sint Pietersberg. De eerste dag loopt grotendeels over glooiende paden langs de Maas richting het prachtig gelegen Eijsden. Daar lag in de prachtige herfstzon kasteel Eijsden. De binnentuin (gratis toegang) is echt een pareltje om even van de route af te gaan de volgende ochtend voor een paar foto’s. In B&B Verde Sud konden we genieten van de lokale gastronomie en stond de hele familie voor ons klaar om ons te verwennen.


Heuvels beklimmen en extra kilometers

Na het eerste stuk door meer stedelijk gebied, kenmerken de volgende wandeldagen zich door vergezichten, bossen en heuvellandschappen alsof je in de Ardennen bent. De klim van de Vaalserberg tot aan de 3 vlaggen bij het drielandpunt maakt de derde dag ook iets pittiger voor de beentjes. Maar eerlijk is eerlijk, het hielp niet dat we bij het drielandpunt de 'verkeerde' rood-gele bordjes volgden: we hadden niet door dat we richting Gemmenich (België) liepen en dus niet naar Vaals. Inmiddels pikdonker en alles gesloten ivm corona, bevonden we ons na een lange afdaling door het bos (illegaal) in België en hadden daarmee onszelf nog een extra 10 km naar Vaals cadeau gedaan in het donker zonder eten en drinken. Let dus goed op welke afslag je hier neemt bij de 3 vlaggen. :)


Het Geuldal en lokale biertjes

De laatste 2 wandeldagen liepen we langs de Geul, langs onder andere het bekende Valkenburg en door het Geuldal met de mergelafgravingen. Ook hier is door het hoogteverschil van de Gulperberg en de Cauberg voldoende gelegenheid om de spiertjes te trainen. In de herberg De Zwarte Ruijter in Gulpen waar we sliepen hebben we genoten van een heerlijk menu met de welbekende Gulpener bieren, geen straf. Langs de hele route is voldoende gelegenheid om te genieten van lokale biertjes, bourgondische eettentjes en zijn de gastvrije Limburgers blij dat je er bent.


Onze conclusie, wij komen graag terug op het Krijtlandpad! Wil je met ons mee, heb je nog ideeën, tips of verhalen over jouw belevenissen in Zuid-Limburg, reageer dan vooral op deze blog of stuur ons een mail via info@dewandelaars.nl

412 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page